Digilab NSK Podcasti

Mladi znanstvenici među nama Ep. 1 - Jan Homolak

October 18, 2021

Jan je asistent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Zavodu za farmakologiju. U svom se doktorskom radu bavi istraživanjem patofizioloških promjena probavnoga sustava u životinjskim modelima neurodegenerativnih bolesti, posebno Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Tijekom studija, nagrađen je Rektorovom nagradom za individualni znanstveni rad.

Od izbijanja pandemije koronavirusa, Jan je bio posebno aktivan u javnom prostoru adresirajući izazove koje je u komunikaciji donijela globalna pandemija COVID-19.

U koautorstvu s Ivanom Kodvanjem i Davorom Viragom prošle je godine objavio znanstveni članak pod nazivom 'Preliminary Analysis of COVID-19 Academic Information Patterns: A Call for Open Science in the Times of Closed Borders'. U članku se analiziraju načini na koje je znanstvena zajednica odgovorila na izazov pandmije kvantificiranjem obrazaca distribucije i dostupnosti akademskih informacija povezanih s COVID-19. Cilj studije bio je procijeniti kvalitetu protoka informacija i znanstvene suradnje.

Osim o njegovom znanstvenom radu te izazovima koje nam je donijela pandemija koronavirusa, s Janom smo razgovarali o tome kako je biti doktorand u Hrvatskoj, kakve su nove generacije studenata koje se upisuju na studij medicine te kako motivirati mlade da se bave znanošću.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App